دراین مقاله به طرز تهیه میوه خشک با سه روش خانگی میپردازیم با ما همراه باشید.
چندین مطالعه نشان داده است افرادی که میوه خشک مصرف میکنند، در مقایسه با افرادی که میوه خشک مصرف نمیکنند، وزن کمتری دارند و مواد مغذی بیشتری دریافت میکنند. میوههای خشک به طور کلی حاوی مقدار زیادی فیبر هستند و منبع خوبی از آنتی اکسیدانها، بهویژه پلیفنولها میباشند. آنتیاکسیدانهای پلی فنول با مزایای سلامتی مانند بهبود جریان خون، سلامت بهتر دستگاه گوارش، کاهش آسیب اکسیداتیو و کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها در ارتباط هستند.

1. انتخاب میوه مناسب برای خشک کردن:
الف) توجه داشته باشید میوههایی مانند انگور انواع مختلفی از میوههای خشک را تولید میکنند. مانند مویز که از انگور سیاه بدون دانه تولید میشود و کشمش که از انگور شیرین بدون دانه بهوجود میآید.
ب) میوههای درختی از جمله میوههای هستهدار مانند: هلو، زردآلو، آلو و… همچنین میوههایی نظیر انجیر، خرما وگلابی مناسب خشک کردن میباشند.
2. میوه رسیده انتخاب کنید.
اطمینان حاصل کنید میوهای که انتخاب میکنید سفت و رسیده باشد. میوهای که آسیب دیده، سفت و نارس یا بیش از حد رسیده باشد، فاقد ارزش غذایی است، خشک نخواهد شد و طعم خوبی نیز نخواهد داشت چرا که قند موجود در میوه در حد استاندارد نیست.
آمادهسازی میوهها برای خشک کردن:
1. میوه را بشویید:
الف) میوه را زیر آب خنک بشویید و آن را به آرامی با انگشتان خود بمالید تا آلودگی یا بقایای قابل مشاهده از بین برود. بعد از پایان کار میوه را با دستمال کاغذی تمیز خشک کنید.
ب) برای میوه های کوچک تاک مانند توت یا انگور، میتوانید میوه را در آبکش قرار دهید و آن را آبکشی کنید.
2. میوههای بزرگتر را به برشهای کوچک تقسیم کنید:
الف) بیشتر میوهها باید به برشهای 3/ 0 یا 6/0 سانتیمتر تقسیم شوند.
ب) میوههایی مانند تاک یا انگور به طور کامل یا دونیمشده خشک میشوند.
خشک کردن میوهها:
میوههای خشک را میتوان با روشهای مختلفی تهیه نمود. در ادامه طرز تهیه میوه خشک به روش خشک کردن با اجاق گاز، خشک کردن در فضای باز و خشک کردن با دستگاه میوه خشک کن را بررسی خواهیم کرد.
خشک کردن با اجاق گاز (فر):

الف) سینی میوه را در فر قرار دهید.
فر را در کمترین حالت (150-200 درجه فارنهایت / 50 درجه سانتیگراد) گرم کنید. فقط باید میوه را خشک کنید، نه اینکه آن را بپزید. پس از گرم شدن کامل اجاق گاز، ورق پخت میوه را درون آن قرار دهید.
ب) به مدت 4 تا 8 ساعت میوهها را خشک کنید:
بسته به نوع میوه، دمای دقیق فر و ضخامت ورقه ها، خشک شدن میوه از 4 تا 8 ساعت طول می کشد. مراقب میوه باشید که نسوزند.
روند خشک شدن به دلیل ضرورت چندین ساعت طول خواهد کشید. سعی نکنید گرما را افزایش دهید تا روند خشک شدن تسریع شود، زیرا این کار باعث سوزاندن میوه و غیر قابل خوردن آن میشود.
ج) وقتی میوه به میزان کافی کم آب شد از اجاق خارج کنید:
میوه باید جویدنی باشد، ترد یا لهدار نباشد.
2. خشک کردن در فضای باز:
طرز تهیه میوه خشک در فضای باز نسبت به سایر روشها زمانبر میباشد.در گذشته بیشتر از این روش برای تهیه میوههای خشک استفاده میشد. در ادامه به توضیحات این روش خواهیم پرداخت.

الف) یک روز گرم را انتخاب کنید:
دما نباید گرمتر از حداقل 86 درجه فارنهایت (30 درجه سانتیگراد) باشد. همچنین توجه داشته باشید که خشک شدن در فضای باز چند روز طول میکشد، بنابراین شما به یک بازه گرمایی مداوم نیاز خواهید داشت..
ب) در هنگام خشک شدن باید رطوبت زیر 60 درصد باشد و هوا باید آفتابی باشد.
ج) میوه را روی صفحهها قرار دهید:
فولاد ضد زنگ، فایبرگلاس با روکش تفلون یا پلاستیک را انتخاب کنید. میوه را در یک لایه یکنواخت نگه دارید.
بیشتر سینی های چوب نیزکارایی دارند، اما از چوب سبز، کاج، سرو، بلوط و چوب قرمز خودداری کنید.
د) سینی را در زیر نور آفتاب قرار دهید:
سینی میوه را روی دو بلوک تنظیم کنید تا ازسطح زمین دور باشد. با یک پارچه نخی نازک روی آن را پوشش دهید و اجازه دهید زیر نور مستقیم خورشید قرار بگیرد.
قرار دادن یک ورق حلبی یا آلومینیوم در زیر سینی برای انعکاس بیشتر نور خورشید و خشک شدن سریع آن به کار شما تسریع میبخشد.
پوشاندن سینی ها از آنها در برابر پرندگان و حشرات محافظت می کند.
شب سینی ها را زیر پناه ببرید زیرا هوای خنک عصرگاهی می تواند رطوبت را به میوه وارد کند.
ه) بعد از چند روز میوهها را جمعآوری کنید.
3. خشک کردن با دستگاه خشککن:
در حال حاضر بیشترین روشی که جهت تهیه میوه خشک مورد استفاده قرار میگیرد استفاده از دستگاههای میوه خشک کن میباشد. با استفاده از این روش میتوان حجم بالایی از میوهها را در زمانی کوتاه و با کیفیت بالا خشک نمود. برای طرز تهیه میوه خشک از طریق دستگاه به روش زیر اقدام میکنیم.
الف) دستگاه خشک کن را روی تنظیمات “میوه” قرار دهید
اگر چنین تنظیماتی وجود ندارد، دما را روی 135 درجه فارنهایت (57 درجه سانتیگراد) تنظیم کنید.

ب) میوه را به مدت 24 تا 48 ساعت خشک کنید.
میوه را روی قفسه دهیدراتور در یک لایه پخش کنید. مقدار دقیق زمان خشک شدن با توجه به میوه و ضخامت آن متفاوت خواهد بود، اما معمولاً پس از یک یا دو روز آماده میشود.
بررسی میوه را بعد از 24 ساعت اول شروع کنید تا از خشک شدن بیش از حد آن جلوگیری کنید. پس از آن، هر 6 تا 8 ساعت آن را بررسی کنید.
ج) میوه آماده شده را جمع کنید.
وقتی میوهها آماده شد، باید خرد و جویده شوند. به آرامی فشار دهید از آنجا که رطوبت از گوشت خارج شده باید کاملاً سفت باشد.
حال که طرز تهیه میوه خشک را دانستیم لازم است شیوه نگهداری از آن را نیز یاد بگیریم.
در ظرف در بسته در جای خنک نگهداری کنید. با این روش ذخیره، بیشتر میوههای خشک از 9 تا 12 ماه دوام میآورند. میوههای خشک بستهبندی شده باید پس از باز شدن سریعتر مصرف شوند و برای جلوگیری از خراب شدن، ممکن است لازم باشد آنها را در یخچال در یک کیسه دربسته نگهداری کنید.