حضرت محمد (ص)، پیامبر مهربانی و آخرین پیامبر خدا، در سن 63 سالگی و در روز 28 صفر سال 11 هجری قمری از دنیا رفت. گفته میشود در چنین روزی، در تاریخ 28 صفر سال 50 هجری قمری، حضرت امام حسن مجتبی (ع)، نوه پاک رسول اکرم (ص) نیز به شهادت رسید. این تاریخ رحلت روحانی حضرت محمد (ص) و شهادت امام حسن (ع) در تقویم میلادی و شمسی به شکل زیر تبدیل میشود.
روز رحلت پیامبر اسلام، حضرت محمد در سال 1400
پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص)، 52 سال قبل از هجرت، در شهر مکه متولد شد و در سن 40 سالگی به امر خداوند، به مقام بلند نبوت منصوب شد. او دعوت مردم به دین اسلام را آغاز کرد و پس از بیست و سه سال، در روز سهشنبه 28 صفر سال یازدهم هجری، و در سن 63 سالگی پس از چهارده روز بیماری و کسالت، از دنیا وارد آخرت شد و در حجرۀ مسکونی خود در مدینه به خاک سپرده شد.
رحلت حضرت محمد (ص) در سال 1400 به تقویم میلادی و شمسی
تاریخ رحلت حضرت محمد (ص) در تقویم شمسی: 13 مهر 1400
تاریخ رحلت حضرت محمد (ص) در تقویم قمری: 28 صفر 1443
تاریخ رحلت حضرت محمد (ص) در تقویم میلادی: 5 اکتبر 2021، سهشنبه

شهادت امام حسن(ع)
روز شهادت امام حسن (ع) در سال 1400
امام حسن مجتبی (ع)، فرزند حضرت فاطمه (س) و امام علی (ع)، در سومین سال هجرت پیامبر اسلام به دنیا آمد. پس از شهادت پدرش، به امامت رسید و به مدت 10 سال این مقام را بر عهده داشت. اما معاویه، خلافت را به پسرش یزید واگذار کرد و امام حسن (ع) را به وسیلهی همسرش مسموم کرد و به شهادت رساند.
تاریخ شهادت امام حسن مجتبی (ع) در تقویم شمسی: 13 مهر 1400
تاریخ شهادت امام حسن مجتبی (ع) در تقویم قمری: 28 صفر 1443
تاریخ شهادت امام حسن مجتبی (ع) در تقویم میلادی: 5 اکتبر 2021، سهشنبه
اختلافات در تاریخ شهادت امام حسن مجتبی (ع)
منابع تاریخی سال شهادت امام حسن (ع) را به صورتهای مختلف، 49 یا 50 یا 51 هجری ذکر کردهاند. همچنین در مورد ماه وقوع شهادت امام حسن (ع) نیز اختلاف دیدگاهها وجود دارد؛ برخی منابع شیعه ماه صفر را ذکر میکنند، در حالی که اکثر منابع اهل سنت ماه ربیع الاول را اعلام میکنند.
تعطیلات رسمی به مناسبت رحلت حضرت محمد (ص) و شهادت امام حسن (ع)
در ایران، روز 28 صفر به عنوان رحلت پیامبر اسلام (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع) تعطیل رسمی است و مردم به عزاداری و سوگواری میپردازند. اما در برخی از کشورها همچون عراق، روز 7 صفر به عنوان روز شهادت امام حسن (ع) تعیین شده و مردم این روز را به عزاداری میگذرانند. همچنین در حوزههای علمیه نجف، روز 7 صفر به عنوان روز شهادت معتبر شناخته شده است.
شهادت امام رضا (ع)
مأمون خلیفه عباسی با عملی حیلهگرانه در روز 30 صفر سال 203 هجری قمری، این روح پاک را به دام زهر مسموم کرد و ایشان را به شهادت رساند.

شهادت امام رضا(ع)
دو روایت از چگونگی شهادت امام رضا (ع)
دو روایت مختلف از روند شهادت امام رضا (ع) به ما رسیده است:
آب انار مسموم: مأمون برای ترتیب نقشههای خود، به عبداللَّه بن بشیر دستور داد ناخنهایش را بیش از حد معمول بلند کند. سپس با یک تمر هندی آلوده به زهر، زهر را از انگشتهای او، به آب انار منتقل کرده و آن را به امام علی بن موسی الرضا (ع) تحویل داد. و ایشان را ترغیب به خوردن آن کرد. امام معصوم پس از نوشیدن آب انار مسموم، تنها دو روز زندگی کرد و سپس به شهادت رسید.
انگور آغشته به سمّ: آباصلت هروی، یکی از روایتگران تاریخی میگوید که امام رضا (ع) به انگور علاقهمند بود. در زمان قتل طرحدار او، انگوری با سوزنهای زهرآلود آماده کردند و امام معصوم به دست آنها مسموم شد و به شهادت رسید.
دلیل شهادت امام رضا (ع)
دلیل اصلی شهادت امام رضا (ع) به دست مأمون در قیام بنی العباس در بغداد است. مأمون میترسید که اگر امام به بغداد برگردد، وضعیت آشفتهای به وجود آید. او به دنبال راهی برای خلاصه کردن این مساله بود و به این جهت اقدام به مسموم کردن امام رضا (ع) کرد.
دفن شبانه و مظلومانه امام رضا (ع)
پس از شهادت امام معصوم، مردم و دوستداران او ازدحام کردند و به غم و اندوه فرو رفتند. مأمون به این ترتیب مردم را از هم جدا کرد و دستور داد جنازه امام را شبانه غسل کنند و به سرزمینی دیگر به خاک بسپارند.